Nem jutok a dűlőre

Visszafordulni nincsen már idő, újrakezdeni nincsen elég erő

A Nem jutok a dűlőre, az útkeresés unikális zeneszínházi megvalósulása egy minden érzékre ható  kísérleti  produkció keretében.  A bor, a zene, a szavak, KHJ és a közönség főszereplésével  minden előadás egyszeri és megismételhetetlen. A műsor keretét egy tematikus borkostolója adja. Öt különböző borhoz rendelt, öt különböző téma, öt különböző lehetőség a dűlőre jutásra. Janót Alapi Tóth Zoltán a Pécsi Nemzeti Színház rendezője, a közönség bevonásával faggatja jelenről és múltról, zenéről és szavakról , szerelemről és családról. Faggatja útkeresésekről és kételyekről, igazságokról és tévedésekről, hitekről és tévhitekről. Faggatja az életről. A két felvonás során, kérdezőt és kérdezettet, nézőt és játszót mindvégig a pillanatnyi inspiráció vezeti. A témák, a kérdések, a kérdésekre adott válaszok, a válaszokat alátámasztó dalok némileg irányítottan ugyan , de helyben, a genius loci és a pillanat vezérlete alatt születnek. Ahogy fogy a bor a pohárból, a néző és hallgató úgy tud meg egyre több mozzanatot egy alkotó életből, úgy hall egyre több jól ismert és még ismeretlen dalt. A beszélgetés végére talán mindenki számára kiderül, hogy dűlőre jutunk-e magunkkal és a világgal. 

KHJ – Kafkaz

Nem tudom, de az van, hogyha senki se szeret, felnyitok egy tárnát, aztán szépen lemegyek…

A Kafkaz fantáziaszó. Reflektál a zenei indulásra, hiszen a Kaukázus hegység oroszul Kavkaz, ami szó keveredik Franz Kafka meghatározó látomásaival. Mögötte KHJ gitárral egyszál maga és az akusztika. A zene és a szöveg egyszemélyes koncert keretén belül régi és új KHJ dalokon keresztül idéznek történeteket, világlátást, életérzést, hitvallást. 

A kellékek egy gitár, egy énekes és a közönség. 

János jelenések

“Mégegyszer tükrözzük vissza a világnak az összes szeretetét

A János Jelenések KHJ egyszemélyes formabontó zenei műsora, ahol az ismert és új KHJ dalok zenéje, mondanivalója, egyensúlyba kerül a dalok közötti kohéziós szöveggel. Ezek a szövegek adják vonalvezetését a műsornak. Örkény István elnyűhetetlen Egyperces novellái adták az ötletet a világ aktuális gondjain és gondatlanságain való rövid, velős tépelődésekhez, humorral, iróniával, stand up szerű, olykor a ’80-as évek kabaré hangulatát idéző megnyilvánulásokkal. Ezek az olykor keserédes, olykor felszabadult kinyilatkoztatások János jelenései. Ezek a jelenések kötik össze az egymást követő, az elmondott szövegre épülő zeneszámokat az est egészén keresztül. 

Hahó együttes

Rózsi néni sok a szatyor

Négy gyakorló apuka, nem mellesleg sikeres zenész. Avagy négy sikeres zenész, nem mellesleg gyakorló apuka.  Ez a Hahó együttes, melynek alapítója,  az énekes-gitárosa Kardos Horváth János. 

Ezidáig három lemezzel, félezer koncerttel, sokezer gyermek- és szülőmosollyal bizonyították az igényes, egyedi, vidám és vagány gyerekzene létjogosultságát. Saját szerzésű, nem mindennapi dalaik  gyerekszemmel néznek és szülőszemmel látnak.  Cinkos összekacsintással emberként szólnak kicsikhez és picit nagyobbakhoz. A magyar nyelv furfangját fülbemászó dallammal, interaktív előadással ötvözve tanítanak szépre, jóra, szeretetre, elfogadásra, környezetvédelemre, közösségi értékekre, biztatnak  e sokszínű világ megismerésére. 

Az előadások az adott rendezvény jellegéhez igazodva 30-60 percesek, olykor egész délelőttöt betöltő,  egy-egy téma köré csoportosuló zenés-beszélgetős foglalkozások.  

A gyerekkoncertek  varázsát az a vicces, játékos, nézőket megmozgató, hangszerbemutatóval tarkított, játszva tanító előadásmód adja, amely az együttes védjegye és ars poetica-ja. 

Zenekarma

Miért tennék a karma bankba kripto valutát?

A ZeneKarma a Kaukázus és a ToSoDa Projekt 2019-es találkozásából született fúzió. Egy különös zenei megnyilvánulás, melyben a két eltérő műfajt képviselő fél egymást erősítve hozza közös metszéspontba saját zenéjét, és hoz ki belőle valami egészen újat és megfoghatatlant. Az instrumentális ToSoDa, amely saját definiálása szerint spirituális drum ’n’ bass-t játszik gitárral és két szokatalan ütőshangszerrel – handpannel és cajónnal – találkozása a Kaukázus minden zenei elegyet felmutató szövegcentrikus slágereivel egészen új palettáját nyitják meg a magyar zenei életnek. A népi goa és a pop találkozását, a rock és a világzene összeolvadását, a ZeneKarmát. 

Kaukázus

Az idő hajnalán még tisztább lehetett az ég

A Kaukázus a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger között húzódó hegyrendszer, amely sokmillió évvel ezelőtt keletkezett az Arábiai-lemez és az Eurázsiai-lemez ütközéséből. 

Ez a helytálló definíció egészen 2006-ig tartotta magát, amikor is a Teszkó, a Szalai Éva és a Tartós béke berobbanásával a Kaukázus fogalom újradefiniálta önmagát:

A Kaukázus a magyar könnyűzenei élet meghatározó együttese, amely 2004-ben jött létre Kardos-Horváth János és tatabányai főiskolai barátai találkozásából. 

A majd két évtizede színpadon álló formáció zenészei az évek alatt elmaradtak, cserélődtek, újrajöttek, de a fronton álló énekes, dalszerző, szövegíró Kardos-Horváth János KHJ kitartóan maradt. 

Az együttes berobbanásától kezdve egy sajátos zenei stílust valósít meg a magyar könnyűzene palettáján, a szövegcentrikus zenék az alter, a pop, a rock, a népi- és világzene határmezsgyéjén mozognak és elengedhetetlen fellépői a hazai fesztiválok nagyszínpadainak. 

A Kaukázus KHJ első igazi színtere. Zenei és zenészi fejlődésének kiindulója, meghatározója, a magyar zenei életbe vezetője.

Ovis zenei program

A szél levelet visz körbe, de jó, hogy megjöttél a Földre …

Hogy ki a jó környezetvédő? Aki nem szemetel az utcán, aki nem bántja a kicicákat, aki fogmosás közben elzárja a vizet és aki rászól apura, anyura, hogy autó helyett sétáljanak el az oviba. De honnan tudhat ennyi mindent egy kis ember, aki még csak három, négy, öt, hat éve van a világon? Úgy, hogy játszva megtanulja. Egy zenével, tánccal, nevetéssel, pörgéssel és forgással, kérdésekkel-válaszokkal teli foglalkozás keretében. Ezt nyújtja KHJ ovis zenei programja. A maga is apuka énekes gitárjával, lendületével, a legkisebbekkel való azonosulási képességével teremti meg azt a vidám hangulatot, ami talán egy életre eggyé olvad kicsik képzeletében a jó üggyel, amit Janó bácsitól tanultak az oviban. 

Alsós zenei suliprogram

“Ha nem tudjátok találjatok ki rá egy mesét, csak ne tévét nézzetek, inkább nézzetek tevét

Ha az ember még csak alsós, annyi tanulnivalója van a világból. Annyi kérdés feszíti, amire a felnőttektől várja a választ. És ha a választ gitár, zene, izgalmas kérdezz-felelek játék formájában kapja meg, akkor az a válasz örökre a kis fejébe vésődik. 

Miért olvadnak a jéghegyek? Mi baj a pingvinekkel? Hogy lesz napból-szélből energia? Mit tehet egy kisdiák, és mit tehet, ha majd felnő? 

Milyen az igaz barátság? Hol lakik a lelkünk? Segítsünk-e, ha Rózsi néni elfárad szatyorcipelés közben?

KHJ alsó tagozatosoknak szóló zenélgetős- beszélgetős interaktív gyerekműsora, ezekre a kérdésekre keresi és a gyerekek segítségével adja meg a választ. 

Felsős zenei suliprogram

Fel kéne másznom a családfára és Apának kéne állni alája….

Mit ért egy 10-14 éves az őt körülvevő világból?  Világra ébredésének hajnalán, mit szűr le abból a folyamként felé áramló információözönből, amiből össze kell tennie világképét? Miért baj a klímaváltozás, miért nem isznak tiszta vizet Afrikában, miért pénz- és hatalomvágy mozgatja a világot? Mit tehet egy felsős, hogy ez ne így legyen?

A válaszok keresésében segít KHJ interaktív zenés-beszélgetős, tematikusan felépített előadása kifejezetten a felsős korosztályt célozva meg. Gitárral és énekkel, hallgatóságát bevonó történetmeséléssel, együtt töprengéssel, kérdések feltevésével, válaszok meghallgatásával segít a kamasz léleknek egy picit helyére tenni a világot. 

Középiskolás zenei suliprogram

Ez a világ olyan kerek, mér’ lennék én szögletesebb?

Galaxis útikalauz középiskolásoknak. Avagy, hogyan tájékozódjunk ezen a kifosztott, kimerülőfélben lévő bolygón. Mit tehet egy majdnem felnőtt érte? Hogy teheti szebbé, jobbá, élhetőbbé? És, hogy teheti saját kis univerzumát szebbé, jobbá, élhetőbbé? Van-e hozzá titkos recept? Barátság, szerelem, szabadság, közösség, pénz vagy hatalom? Mi az ami fontos és honnan tudjuk majd meg, mi az ami fontos?

KHJ középiskolásoknak szóló előadása interaktív módon, gitárral, énekkel, vetítéssel, tematikusan felépített blokkokban hallgatóságával együtt keresi a választ ezekre az égető kérdésekre.